keskiviikko 26. joulukuuta 2018

VUODEN 2018 S U P E R S E I T S E M Ä N - ulkomaiset

" Vuosi on 1980 ja kaupunki Gwangju Etelä-Koreassa. Opiskelijat ovat protestoineet hallintoa vastaan, ja mielenilmaus on ennennäkemättömän julmasti tukahdutettu. Kaupungin kaduilla vaeltaa poika, joka hakee ystävänsä ruumista. Siellä sielu hakee jättämäänsä kehoa, ja pahoin vahingoitettu maa hakee lupaa puhua. Kollektiivisesta sydänsurusta kertova Ihmisen teot on kuin pienistä pisteistä muodostuva taideteos. Se on runollinen tutkielma ihmisyydestä sen kaikessa kauhistuttavuudessaan - ja ihmeellisessä toiveikkuudessaan. "
- IHMISEN TEOT; Han Kang (Gummerus, 2018)
On syyskuu 1919. Kaksikymmenvuotias Tristan Sadler matkustaa Lontoosta junalla Norwichiin toimittaakseen joitakin kirjeitä Marian Bancroftille. Tristan taisteli Marianin veljen Willin rinnalla ensimmäisessä maailmansodassa, kunnes vuonna 1917 Will päätti jättää sotatantereet ja julistautui aseistakieltäytyjäksi. Will teloitettiin petturina, mikä tuotti Bancroftin perheelle suurta häpeää. Kirjeet eivät kuitenkaan ole todellinen syy Tristanin vierailulle. Hän kantaa sielussaan suurta salaisuutta, jonka hän mielellään paljastaisi Marianille. Jos vain löytäisi siihen tarpeeksi rohkeutta. Kulkiessaan sodasta toipuvan kaupungin kaduilla Tristan kertoo Marianille hänen ja Willin ystävyydestä, joka kantoi Aldershotin harjoittelukentiltä Pohjois-Ranskan taisteluhautoihin. Hän kertoo läheisen ystävyyden synnyttämistä onnenhetkistä ja itsensä löytämisestä sekä lopulta epätoivon ja tuskan täyttämistä 
ajanjaksoista.
- KUUDES MIES; John Boyne (Bazar, 2013)


" Kirjan katkelmallisessa muodossa toistuu menetyksen aiheuttama repeämä elämän jatkumossa, kuten myös yritys poimia palaset ja rakentaa niistä jotain uutta. Lyhyet, poikaa puhuttelevat osuudet, runot ja päiväkirjakatkelmat vuorottelevat kirjallisten lainausten ja Carlin omien merkintöjen kanssa. Moniääninen ja -muotoinen kirja vastustaa tarkkarajaisia määritelmiä ja riipaisee tuskallaan ja kauneudellaan. Se kertoo, miten pohjaton murhe voi muuttaa käsityksen todellisuudesta, toisista ihmisistä ja ajasta - ja on samalla kirja kielestä itsestään, runoudesta ja rakkaudesta. "
- JOS KUOLEMA ON VIENYT SINULTA JOTAKIN ANNA SE TAKAISIN. CARLIN KIRJA; Naja Marie Aidt (S&S, 2018)
 " Englantilainen kirjailija matkustaa Ateenaan opettamaan luovaa kirjoittamista. Tukahduttavan kuumassa historiallisessa kaupungissa hän tapaa vanhoja ja uusia tuttavia, kuten vierustoverinsa lentokoneesta, muita kurssin opettajia ja oppilaita. He kertovat hänelle avioliitoistaan, perheistään ja peloistaan, yksinäisyydestä, irrallisuudesta; hän kuulee tunnustuksia ja tarinoita työstä, rakkaudesta, arjesta ja sattumuksista, jotka ovat dramaattisia tai vaan banaaleja. "
- ÄÄRIVIIVAT; Rachel Cusk (S&S, 2018)
" Totuus on tarua ihmeellisempi, Näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä. Hän kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Tara oppi keräämään yrttejä ja työskentelemään romuttamossa, mutta luokkahuoneeseen hän astui ensi kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja? Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää. "
- OPINTIELLÄ; Tara Westover (Tammi, 2018)

" Yhdeksän elämää on kuvaus ihmisistä vanhojen uskontojen määrittämien perinteiden ja modernin yhteiskunnan ristipaineessa. Onko kaikkien alistuttava globaalin maailman tuomiin muutoksiin, voiko ikiaikaisia syrjäseutujen perinteitä pitää yllä, jos koulutus ja sivistys ohjaa uusia sukupolvia rahakkaampaan ja helpompaan kaupunkilaiselämään? Miltä uskonnollisen elämän ehdot ja tavat näyttävät länsimaisen sivustaseuraajan silmin? William Dalrymple antaa totunnaisesta matkakerronnasta poikkeavasti puheenvuoron paikallisille ihmisille, jotka saavat kertoa koskettavat ja erityislaatuiset tarinansa. Kertojien ihmiskohtaloissa pilkahtaa pohjatonta surua, muutoksen haikeutta ja sapekasta sisäistä kärsimystä mutta myös jumalallisen luottamuksen tuomaa onnea ja hyväksynnästä pulppuavaa tyytyväisyyttä. "
- YHDEKSÄN ELÄMÄÄ. PYHÄÄ ETSIMÄSSÄ NYKYPÄIVÄN INTIASSA; William Dalrymple (Basam Books, 2011)

" Nuorten rakastavaisten pako sekasortoisesta Lähi-Idästä tuo uutisotsikot iholle - väkevä tarina rakkaudesta ja luottamuksesta. Nadja ja Saeed kohtaavat iltaluennoilla ja heittäytyvät vähitellen salaiseen suhteeseen maassa, joka on sisällissodan kynnyksellä. Väkivalta yltyy, ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa öisin. Kun tutut kadut muuttuvat pommiräjähdysten ja tarkastusasemien täplittämiksi, he alkavat kuulla huhuja ovista, joista voi livahtaa pois, vaarallisesti ja kovaan hintaan. Pako on väistämätön. Epävarmoissa olosuhteissa Nadja ja Saeed yrittävät kiihkeästi selviytyä ja pitää kiinni toisistaan. Hamid näyttää kouriintuntuvasti, mitä kaiken entisen jättäminen merkitsee. "
- EXIT WEST; Mohsin Hamid (Otava, 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti