keskiviikko 26. joulukuuta 2018

VUODEN 2018 S U P E R S E I T S E M Ä N - kotimaiset



                             " Kuolemansairauksia on nykyihmisen armoton läpivalaisu: paljaita ja puhuttelevia novelleja suunnan etsimisestä ja hetkistä, jolloin todellisuuden peittävät itsepetokset paljastuvat. Lampelan lähikuvissa pojat kasvavat miehiksi kantaen sisällään outoa tuskaa, huutoa jota ei voi koskaan huutaa. Sisko yrittää auttaa vankilasta vapautuvaa veljeään uuden elämän alkuun. Tutkija saapuu elämän finaaliin, joka pakottaa luopumaan juuri löytyneestä onnesta ja armosta. Totuuden äärellä menestyjät huomaavat rahan ja vallan lumon katoavan. Pitkän liiton päättävästä avioerohakemuksesta tulee juristin elämän tärkein asiakirja. Toinen uraohjus hankkii uuden naissuhteen, joka vapauttaa naisen, mutta jättää lopulta kaksi miestä keskelle tyhjyyttä. Ja jossain abiturientti kirjoittaa viimeisen, vihan täyttämän viestinsä maailmalle, nostaa pommirepun selkäänsä ja matkustaa ostoskeskukseen. "
- KUOLEMANSAIRAUKSIA; Pasi Lampela (WSOY, 2009)                                                                                                      

                                       
" Nuori nainen muuttaa poikaystävänsä kotiseudulle, pieneen taajamaan Ruotsin pohjoiseen. Mutta seurustelusuhde loppuu ennen kuin he edes pääsevät perille. Nainen kuitenkin jää asumaan seudulle syystä, jota ei itsekään ymmärrä. Sisämaa on omavaloinen romaani poislähdöstä ja muutoksesta. Sen tarkkarajainen kerronta tutkii arjen konkreettista rakentumista pelottavankin riisutusti, sitä miten ympäristö voi peilata ihmisen sisäistä maisemaa, vapauden ja yksinäisyyden välistä suhdetta. "
- SISÄMAA; Elin Willows (Teos, 2018)
Kaksi mummia – kaksi totuutta kansalaissodasta.
7-vuotiaan pojan kaksi kesäpäivää v. 1977, kahdessa mummilassa. Koski erottaa mummit toisistaan, mutta syvin juopa heidän välillään ovat muistot vuodesta 1918.
Mummit asuvat samassa kaupungissa, välissä on koski. Toisen perhe oli sisällissodassa punaisten puolella, toinen valkoisten. Mutta heidän lapsensa rakastuivat kuin Romeo ja Julia. Ja saivat pojan. 


Toiseen mummilaan haetaan vesi kaivosta ja lämpö liiteristä. Leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka vuonna 1918 sai reiän vatsaansa. Toisessa mummilassa on palkintopuutarha, katossa kristallikruunu ja seinällä Mannerheim. Poika elää kesäänsä kahdessa eri todellisuudessa ja kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta nuoresta Suomesta.
- KOSKEN KAHTA PUOLTA; Jari Järvelä (Tammi, 2018)

" Tainaronin asukkaat ovat hyönteisten kaltaisia, mutta oudolla tavalla heidän kokemuksensa ja edesottamuksensa ovat tuttuja. Ne ovat samalla kertaa kuvauksia lajien elintavoista ja allegorioita tuntemastamme arkimaailmasta. Saamme lukea Tainaronista kirjeistä, joiden kirjoittaja on saapunut alati muuttuvaan kaupunkiin mutta ei muista miksi. "
- TAINARON; Leena Krohn (Teos, 2006)
" Ugly Monsters is a naughty and humoristic comic celebrating gay urbanite life. The monsters´ nights (and morning-afters) are all about dating, partying, self-reflection and underwear brands. While H-P discovers the contents of his pants, Jojo is trying to get his boyfriend´s attention and Lulu craves fast food and hot guys. All of them are a little too old to still be in their 20´s (shh, it´s a secret) - but the monsters don´t mind and keep on goofing around. "
- UGLY MONSTERS; Joakim Juvelén (Sammakko, 2018)

" Miltä masennus tuntuu? (Siltä, kuin sisällä ei olisi enää mitään muuta toimintaansa jatkavaa kuin sisäelimet) Miten selvitä masentuneena läpi temppuradan eli kolmen kuukauden hoitosuhteen? (Ei kovin helposti) Kumpi auttaa todennäköisemmin: luomuruoka vai päälläänseisonta? (Ei kumpikaan) "
- DEPRESSIOPÄIVÄKIRJAT; Anni Saastamoinen (Kosmos, 2017)





" Sisällissota pyyhkäisee Sandran kotipihaan ja kaikki muuttuu. Kohtalokkaiden päivien ja unettomien öiden mittaan Sandran on vain jaksettava. Jaksettava vaikka maailma on kääntynyt ylösalaisin. "
- SANDRA; Heidi Köngäs (Otava, 2017)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti