maanantai 8. kesäkuuta 2015

ENNEN VANHAAN AMSTERDAMISSA



The Miniaturist; Jessie Burton
Kovasti tykätty ja paljon kehuttu Jessie Brownin kirja The Miniaturist oli yksi niistä kirjoista, joihin toivoin törmääväni täällä Intiassa. Kolkatan Oxford Bookstoressa yksi kappale sitten odottikin minua - en tiedä, olivatko muut myyty, sillä täällä Intiassakin kirja on Crosswords - kirjakaupan listalla kymmenentenä. Aika monen intialaisenkin kirjahyllyä tai yöpöytää somistaa tämä opus.

Kirjasta netistä luettuani ja vieläkin, kun katselin kirjan takakantta, olin kovin epäileväinen kirjan suhteen. En juurikaan lue historiallisia romaaneja, enkä mitään mikä on tapahtunut ennen syntymääni. Tämä on asia, josta en ole kovin ylpeä. Mutta minua ei ole koskaan kiinnostanut historia, vaikka ihan rehellisesti sanottuna, sen pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia ainakin jossain määrin. The Miniaturist, joka kertoo 1600-luvun Amsterdamista ja nukkekodista ja liike-elämästä - jos en olisi lukenut useita ylistäviä bloggauksia kyseisestä kirjasta, niin EN KOSKAAN olisi moiseen kirjaan näppejäni iskenyt.

Kiitos kanssa-bloggaajat, sillä The Miniaturist on ihan mahdottoman hyvä kirja. Siinä 18-vuotias Nella on naitettu selkeästi itseään vanhemmalle liikemiehelle ja kirja kertookin Nellan elämästä liikemiehen puolisona. Avioelämä ei näyttäydykään ihan sellaisena kuin Nella kotipuolessaan kuvitteli sen olevan, aviomiehen pitkät työpäivät ja samassa huushollissa asuva miehen sisar tekevät Nellan elämästä välillä perin turhauttavaa. Huomenlahjaksi saatu nukkekoti toimii kaikkien tapahtumien keskiössä. 

Kirjan ilmapiirissä on jotain maagista. Jessie Brownilla on ihan mahtava mielikuvitus ja kaiken lisäksi taito kirjoittaa siten, että tämäkin kirja on varsinainen page-turner. Melko suppealla määrällä henkilöitä Brown onnistuu kuljettamaan juonta niin, että koskaan en arvannut, mitä tuleman pitää. Ihmisten roolitkin kääntyvät päälaelleen kirjan edistyessä, aluksi arka nuorikko Nella osoittautuu loppua kohden kaikkein rohkeimmaksi ja inhimillisemmäksi kaikista kirjan henkilöistä. ”Ylpeys käy lankeemuksen edellä” sopii hyvin kuvaamaan aviomiehen sisaren elämää ja aviomiehen traaginen kohtalo on karmea esimerkki ajasta, jolloin kaikenlainen normeista poikkeaminen koettiin hyökkäykseksi yhteiskuntaa vastaan.

The Miniaturist on kirja, jonka suomennosta toivoisin kovasti. Uskoisin kirjalla olevan markkinoita täällä Suomessa ja onhan sitä kovasti hehkutettu varsinkin anglo-saksisessa maailmassa, joten arvo siinä mielessä on lunastettu. Tästä kirjasta nauttisivat varmasti historian ystävät, kunnon draaman rakastajat, jännityksen kaverit sekä hyvästä lukuromaanista nauttivat lukijat. Suosittelen.

Tämän kirjan luettuani katson Kirjavuoden 2015 Lukuhaasteesta suoritetun kohdan "8. kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti